????Vil du inspireres af 113 til gaverideer og gaveønsker? Så læs vores VILDE guide her
Hvis konfirmationen skal være lige i øjet, så er det vigtigt, at den bliver planlagt godt og grundigt!
Gør op med jer selv, før I går i gang, hvor meget oprydningen betyder for jer – skal det hele bare kunne rulles sammen og kyles lige direkte i skraldespanden, eller er besværet intet problem, da I i forvejen har betalt jer fra oprydningen?
Herudover er det også en rigtig god idé at gøre det klart, hvor mange penge man overhovedet har lyst til at bruge på oppyntningen, og er man rigtig god, så ligger man lige et lille budget for hver af posterne, man gerne vil bruge penge på. På den måde undgår du at bruge flere penge, end du har råd og lyst til.
Jeg elsker selv at sørge for borddækningen, men skulle det være svært for jer at finde ud af, om bordløbere og damaskduge er det rigtige valg, så har jeg her samlet nogle gode råd, tips og tricks til hvordan konfirmationen kan se ud for jer. Og det letteste er selvfølgelig at starte fra en ende af.
INDHOLDSFORTEGNELSE
1. Duge
2. Bordløbere
3. Service
4. Servietter
5. Bordkort
6. Blomster
7. Alternativ bordpynt
????Vil du inspireres af 113 til gaverideer og gaveønsker? Læs vores VILDE liste her (åbner i nyt vindue)
Duge til konfirmation
Så derfor starter vi ved dugen, da det gerne skulle være det første, bordet bliver pyntet med.
Her er det vigtig at vide, hvordan bordene kommer til at se ud på forhånd. Er det eksempelvis runde borde, er det også en god idé med runde duge og så videre.
Sådan vælger du den rette dug til konfirmationen
Det kan godt være lidt af et virvar at finde rundt i, hvilke duge der vil se pænest ud, og hvilke duge der er de letteste at bruge, eller hvilke duge der er de billigste at få fat i. Så her kommer en lille guide i duge, så i kan finde frem til det bedste for jer.
4 typer festduge du kan bruge
Løs velour
Den helt klassiske fest dug, du kan bruge ved konfirmationer, er selvfølgelig den løse velourdug. Den falder flot og ser, i de fleste tilfælde, rigtig godt ud, og så skal den ikke stryges for at ligge godt på bordet. Den er også meget let at få fat i, i meter mål og til en god pris, og ellers er der tit tidligere festværter blandt familie og venner, der gerne låner ud.
Der er dog nogle minusser ved løs velour. Netop det, at den er løs, betyder gerne, at alle gæster med sort eller hvidt festtøj får flotte nye farver på tøjet, da velour dugen fnugger helt vildt!
Dugen har også en skinnende kvalitet, der ikke altid er så velset hos drengene, og så er den så meget 90’er dug, som noget næsten kan være.
Bomuld
Bomuldsdugen er rigtig fin, da den kan fås i alle farver man kan forestille sig, og så ligger den sig fint som en god basisfarve på bordet, uden at få bordet tit at se alt for forvirrende ud. Så vil du pynte bordet meget, er det en super god idé at vælge en enkelt og ensartet dug, som man kan bygge videre oven på.
Dugen her kan også findes let i metermål, og så er den, i forhold til pris, i mellemklassen.
Minusserne er dog, at dugen skal stryges og presses godt, hvis man virkelig vil have et flot og glat resultat på bordet. Og så kan den godt have en tendens til at være lidt gennemsigtig, så hvis der skal gemmes nogle grimme borde væk, er dette helt sikkert ikke den bedste dug til formålet.
Damask
Nu kommer vi så til Rolls Royce’en inden for duge og festbords verdenen.
Damaskdugen er en fantastisk flot dug at bruge. Den er lavet af flot og glat damaskstof, og den er ofte i brug på eksempelvis restauranter.
Man kan få dem i mange farver, og går I efter et lidt mere glamourøst look til konfirmationen, så er det helt sikkert denne dug, i skal have fingrene i.
Også denne dug skal stryges og presses grundigt før brug, og så er den væsentligt dyrere at få fat på end andre duge, da den oftest skal lejes fra enten festlokalet eller festudlejningsfirmaer.
Papir
Den kedelige papirs dug. “Den skal helt sikkert ikke bruges til denne konfirmation!” tænker du sikkert, men vær nu ikke for hurtig til at dømme den.
Papirs duge er nu nået så langt, at man kan købe virkelig flotte duge, der i en tyk og god kvalitet ligner og falder næsten så flot som en damaskdug. Og køber man den helt rigtige, så kan den faktisk tørres af og bruges igen og igen.
Dugen kommer på ruller, og så handler det bare om at kunne klippe dem lige af, så det bliver så flot som muligt.
Når festen er slut, kan dug og andet pynt foldes sammen af én gang og smides direkte i skraldespanden.
Denne dug er ikke så dyr og ligger lige imellem den helt billige og mellemprisklassen.
Minusserne ved papirs dugen er egentligt kun, at det netop er en papirs dug, og at den stadig, med lidt vilje, kan rives og nulres i stykker under fest, og så tager den også let imod skader, hvis den bliver bukket.
Bordløbere til konfirmation
Derfor er det en god idé at bruge bordløbere
Bordløberen er et meget klassisk indslag til festbordet, men den behøver ikke at være hvid og hæklet som i de gamle dage. Nej, der er faktisk kommet mange nye, friske og gode idéer til, hvordan en bordløber kan se ud, og hvordan den skal ligge.
Der er i hvert fald ingen, der bestemmer, hvor min bordløber skal ligge, og hvem siger egentligt, at man kun skal bruge én type bordløber?
Jeg har haft stor succes med at kombinere flere forskellige typer, og så er det også en rigtig god idé at bruge sådan en, hvis man ikke er til alt for meget ”pyntet” bordpynt.
Hvis underlaget, altså dugen og bordløberen, råber på opmærksomhed ved hjælp af farver eller tekstur, så er der ingen grund til også at bruge en hel masse pynt oven på dette.
For eksempel kan man vælge en farverig dug i en stærk, kraftig farve – måske orange. Og derefter vælge et par lige så stærke farver til sine bordløbere – eventuelt lilla og pink. Så er dugen altså basen på bordet, og hvis bordløberne så ligges i et krydsende mønster på tværs af bordet, hele vejen ned, så kommer det til at se brand godt ud!
Og mønsteret behøver ikke at gentage sig selv, så man behøver ikke at være særlig fiks på fingrene for at opnå looket af en flot og abstrakt dug.
Denne metode er virkelig god, hvis man vælger at købe bordløbere på rulle i metermål. Så kan man nemlig selv klippe dem til, så de passer helt perfekt.
En anden måde, hvorpå man kan bruge bordløberen lidt ukonventionelt, er i lag. Hvis man lægger en fast bordløber, i for eksempel stof, nederst, og derefter lægger en smallere bordløber ovenpå, i for eksempel organza, eller en anden form for gennemsigtig bordløber, giver det en fed effekt til bordet, uden at det stikker helt af på den kreative front.
Bordløbere giver altså en virkelig god og dybere effekt til festbordet og runder hele opsætningen af på en meget flot måde.
Man kan både gå helt amok med dem, eller man kan vælge at gå lidt mere efter den game skole. Det er helt op til jer selv. Men bare husk på at der er virkelig mange måder at bruge bordløbere på. Der er mange metoder, der er mere nytænkende, og som virkelig skaber et bord med ”wow”-effekt.
5 typer bordløbere
Bordløbere findes i et utal af farver, former og teksturer, så det vil være et under, hvis I ikke finder noget, der kommer til at passe til jeres konfirmation. Og hvis I kigger rundt og stadig ikke kan finde noget, der passer helt perfekt, så er det jo også muligt at lave sin egen ud af næsten hvad som helst. Køb tyl, uld eller filt og klip det til, som I vil have, at det skal være.
Papir
Bordløberen af papir kan købes i samme materiale som papirs dugen, jeg nævnte tidligere, og i den tykke og flotte kvalitet giver den bare et super godt, næsten luksus-look til et elegant festbord.
Organza/tyl
Kan både bruges som bordløber i sig selv eller kan parres med andre former for bordløbere og derved skabe en fed effekt til bordet.
Den gennemsigtige kvalitet i organzaen og tyllen giver en god tekstur på bordet, og det er med til at fange øjet, lige så vel som stærke farver gør det.
Polypropylen
Polypropylen er en syntetisk fiberdug i mange flotte og klare farver, og netop den fiberagtige kvalitet og den lavere gennemsigtighed, som hverken organzaen eller tyllen har, gør, at polypropylen bordløberen giver et næsten slørret look på bordet, som er meget elegant.
Det ligner lidt et stykke af en farvet sky, så hvis temaet er let og elegant til konfirmationen, så er denne form for bordløber faktisk en virkelig god idé.
Sizoweb
Sizowebbet er lidt i samme boldgade som polypropylen bordløberen. Fibrene her er bare naturligt fra Abaca planten, og så er fibrene også meget, meget grovere at se på.
Bordløberen i sizoweb er super flot og giver virkelig et levende spil, der frisker hele bordet mere op, og man skal ikke gøre andet end at lægge den på.
Stof
Bordløberen i stof er lidt af den gamle skole, men den er bestemt værd at nævne, hvis looket gerne må se lidt mere landligt eller måske mere glamourøst ud.
Det lyder måske som en modsætning, men stof har så mange facetter og kan fås i så mange forskellige kvaliteter, at mulighederne synes uendelige!
Vælger man en bordløber i damask, bliver resultatet utroligt luksuriøst, men vælger man en bondeternet bordløber, så er vi altså over i den lidt mere landlig afdeling.
Så det kan godt være, at en stof bordløber måske er af den gamle skole, men det er altså også typen, der kan bruges flest steder og kan give flest forskellige og flotte resultater.
Når vi nu er ved stof bordløberen skal blondebordløberen altså også lige nævnes. Den ældste klassiker af dem alle, men helt sikkert også én af de mest elegante og mest danske versioner af en bordløber, der kan bruges til selv de største fester.
Blonde-looket kan hurtigt komme til at se meget gammeldags ud, men parres det med nogle vildt voksende blomster og en service i forskellig former, farver og størrelser, så er det pludseligt transformeret til et meget mere elegant og bohemeagtigt look.
Service til konfirmation
Sådan dækker du bordet pænt til konfirmationen
Her under dette punkt er jeg jo helt efter den gamle skole, og jeg elsker personligt selv et bord, hvor servicen bare står snor lige efter alle kunstens regler. Så bliver jeg gerne varm om hjertet.
Serverer man buffet til festen, eller nøjes man med to retter, så er det jo ikke nødvendigt at dække op til fire retter, selvom det er meget flot.
Hvis man ikke går op i regler om, hvad der er rigtigt og forkert inden for borddækning, så dækker man jo bare op, som man selv har lyst. Og dette kan gøres på lige så mange kedelige som sjove måder.
Men er du mere, som jeg eksempelvis er – efter den traditionelle opdækning, så skriver jeg videre her om korrekt bordopdækning til en fire retters menu.
Korrekt opdækning til 4 retter
Det første og det vigtigste i en korrekt bordopdækning er, at alle gæster bør have lige meget albuerum, og derfor er det en god idé først at måle cirka 60 cm op pr. kuvert.
Og så skal man huske, at man som grund regel faktisk aldrig sætter folk for bordenden – meeen sidder man nu ved runde borde, så gælder det selvfølgelig ikke.
Bestik
En fire retters menu består som regel af:
- Suppe
- Fisk
- Hovedret
- Dessert
Og når man skal spise sig igennem alle de dejlige retter, så spiser man ”ude fra og ind”. Det vil sige, at man starter med det yderste bestik. Herefter skifter man bestik ved den næste ret til det næste bestik, og sådan fortsætter man, til man når ind til tallerkenen i midten.
Altså placeres gaflerne forskudt til venstre for tallerkenen i rækkefølgen: Fisk og hovedret ind imod tallerkenen. Suppe og dessert bruger man ikke gaffel til.
Knivene placeres derefter i rækkefølgen: Hovedret og fisk efterfugt af suppeskeen, fra tallerkenen af og ud. Husk at kniven altid lægges med æggen pegende ind imod tallerkenen.
Til sidst placeres så dessertske og kagegaffel ovenfor tallerkenen, med kagegaflen nærmest tallerkenen og skaftet vendende til venstre og skeen til højre.
Tallerkener
På tallerkenens plads bør man dække op med en dækketallerken, så hele service kompositionen hænger flot sammen. Nogle placerer både en bundtallerken, der ikke forlader bordet før til sidst, og derefter dækketallerkenen ovenpå. Det er måske ikke så korrekt, men det er i hvert fald meget flot.
Husk at er der en form for dekoration på tallerkenerne, så skal dekorationen altid vende samme vej på samtlige tallerkener.
Til en menu med flere retter er det korrekt at placere en brødtallerken, med en tilhørende kniv placeret oven på, til venstre før gaflerne.
Glas
Begynd glasrækken, med nypudsede glas selvfølgelig, øverst ud for den knivspids der ligger længst ind mod tallerkenen. Vinglassene skal stå, som med bestikket, i den rækkefølge som vinen skal drikkes, fra højre og imod venstre. Det vil sige: Hvidvinsglas, rødvinsglas og dessertvinsglas. Herefter placeres vandglasset til højre for hvidvinsglasset, over spidsen af suppeskeen.
Glassene kan placeres enten lige med bordkanten eller i en flot skrå linje. Og husk, at bordkort der skal placeres på glas, altid skal placeres på rødvinsglasset!
Servietter til konfirmation
Servietterne er én at de ting, der bare skal på bordet! Man kan ikke komme udenom, da de også har en ret praktisk funktion ved spisningen.
Så derfor bør du gøre noget ved dem. Fold dem flot og gør dem til bordpynt i sig selv – intet er kedeligere end flade servietter, der er gemt lidt væk til den ene side.
Har du ingen idé om, hvad man kan lave af flotte opsætninger, og hvordan man folder dem, så findes der massere af direkte hjælp på nettet, og jeg har trukket et par af mine favoritter ind herunder.
5 flotte måder at folde servietterne på
- Dinner jacket
https://www.youtube.com/watch?v=uipn_2EXo30
Denne metode passer virkelig godt til drengekonfirmationer, da servietten I sidste ende kommer til at ligne lidt en smoking jakke, og så er det også en af de mest simple foldninger, man kan finde, hvis det stadig gerne må se lidt fancy ud. Jeg er i hvert fald helt vild med den!
- Flower
https://www.youtube.com/watch?v=8X8-7BKSklo
Blomsten her skaber en flot højde på bordet og fanger øjet på en super god måde. Man kan godt diskutere, om det overhovedet rigtigt ligner en blomst, men foldningen er, under alle omstændigheder, flot og så står den forholdsvis godt
- Asia
https://www.youtube.com/watch?v=FDulO6-FaVQ
Asia er en meget elegant foldning og ser meget enkel ud – på trods af at den slet ikke er så let at folde endda! Det er selvfølgelig ikke raketforskning, men det er altså bare sværere at folde vifter på skrå, da materialet tit har en tendens til at strække sig mere på den led, end lige på.
- Sail
https://www.youtube.com/watch?v=X2B7smVuQQc
Sejlet er også super fint og en lidt mindre konstellation end de forhenværende foldninger. Det er ikke særligt svært at folde sig frem til, og så ser det meget maritimt ud, men det betyder selvfølgelig ikke, at man kun kan bruge denne i roklubben.
- Mainsail
https://www.youtube.com/watch?v=Pe1aKfBaIjU
Så er vi nået til en af de mest klassiske foldninger af dem alle, og de fleste mennesker kan også folde den på den ene eller den anden måde.
Men det, jeg gerne ville have frem her, er, at I skal lave dem dobbelt – altså finde to farver der passer godt til resten af bordet, for eksempel hvid og lilla, og så folde dem hver for sig og til sidst sætte det ene sejl ind i det andet. Det giver en super fed effekt og får sejlet til at se knapt så skrøbeligt ud. Prøv det!
Bordkort til konfirmation
Bordkortene er et must til store fester, som konfirmationer jo er, og de kan formes og styles på millioner af forskellige måder. Her er det i sandhed kun fantasien, der sætter grænser!
Køber du bordkort, kommer de tit til at se meget kedelige ud, men laver man dem selv fra bunden, så kan arbejdsmængden pludselig bliver enorm, da man tit kommer til at undervurdere alle de processer, det egentligt indebærer.
En god blanding er den bedste måde at sikre, at de bliver ensartede og flotte at se på uden alt for meget besvær. Køb nogle standard bordkort i jeres fortrukne farve og fyr derefter selv noget flot pynt på, så bliver processen af DIY (Do it yourself) skåret væsentligt ned, men bordkortene bliver stadig en fryd for øjet at kigge på.
OBS: Er man totalt vild med kreativt overarbejde (ligesom mig), så skal man helt sikkert bare kaste sig ud i processen – men husk at starte i god tid!
Hvordan laver man et bordkort selv?
Som sagt, så er der en million-milliard måder at lave bordkort på, og kigger man rundt på nettet vil man også hurtigt opdage, at verdenen inden for emnet er uendelig.
Sørg for at finde ud af, hvad der passer bedst til jer både i udseende, men så sandeligt også i arbejdstimer, for er man ikke selv den store kreatør, så kan jobbet hurtigt blive meget, meget kedeligt og træls.
Husk også lige på, at bordkortene jo gerne skulle ligne hinanden, og så kan det da godt være meget hyggeligt at lave de første fire kort, men når der så kommer 60 gæster, plus de ekstra kort til at skrive forkert på, så kan det godt virke meget uoverskueligt.
Når I laver jeres egne bordkort, får I til gengæld komplet kontrol over, hvordan og hvorledes de skal se ud, og så kan de designes til lige præcis jeres begivenhed. Det er en ufattelig dejlig følelse at kunne lave sit helt eget, men det tager tid og tålmodighed.
Herunder har jeg udformet fire gode bud på klassiske, fine og frække former til bordkort, som i selv kan lave, og skabelonerne kan selvfølgelig downloades med instruktionerne til.
4 bordkort du selv kan lave
Klassisk folde kort
Det første er det helt klassiske foldekort – her kan alle være med. De kan sættes foran vandglasset eller på toppen af rødvinsglasset.
Jeg har pyntet hver især med blomster til pigerne og bordtennis til drengene, men dette er jo absolut ikke et must!
Er konfirmanden mere til heste, fodbold, bøger, musik, cykling eller tøj, så find på noget andet at dekorere kortene med. Man kan for eksempel købe klistermærker, der passer til.
Prismærker
Her kommer min forkærlighed til et vintage look op i mig, og jeg må indrømme, at jeg elsker at bruge prismærker til både bordkort, til og fra kort og mange andre ting.
Til vores seneste julefrokost brugte jeg for eksempel runde prismærker til bordkort og smækkede hver især i en lille grankogle, så de stod rigtig fint og julet på bordet.
Dette er også en af de mest simple måder at lave stilfulde og ikke-kedelige bordkort på. Og uanset om de så pyntes eller ej, så ser de stadig brand godt ud med et stykke jutesnor i, og så rundt om en rullet serviet eller et vinglas som på billedet.
Kort på glas
Denne form for bordkort er helt sikkert den sværeste af de fire at give sig i kast med, da alt skal klippes til punkt og prikke.
Her kan man også sagtens lave sine egne versioner, så man ikke kun behøver at lave bordtennis bat eller fugle.
Men husk, hvis I gør det, at der gerne må være en nogenlunde ligevægt i kortet, så det ikke plopper ned i glasset eller falder ned på bordet.
Fuglen jeg har lavet har for eksempel en lang hale til balancering, og på battet er bolden med til at holde det hele i balance.
[color-box color=”blue”]Jeg har lavet skabeloner samt instruktioner til de tre ovenstående bordkort, som du kan downloade og printe ud.
1. Klassisk foldekort – Download her
2. Bordtennis på glas – Download her
3. Fugl på glas – Download her[/color-box]
Træklemmer
Og nu til den lidt frække version: Træklemmer!
Det ser super fedt ud, og det fungerer godt til at peppe det hele op med noget usædvanligt.
Dette er også en super god idé til konfirmanden, der ikke er til alt for meget pynt. En klemme med et navn på sat på servietten eller i toppen af vinglasset. Slut prut.
Men synes man alligevel, at der gerne må være en smule pynt på, så stans eksempelvis nogle blomster ud af karton og klister på eller andre sjove idéer.
Og til jer der tænker ”kan jeg ikke bare bruge de hæslige plastik klemmer ude fra tørrestativet??” NEJ, det er meget vigtigt, at klemmerne er i træ! Med mindre at man selvfølgelig synes, at tørresnors-looket er vældig godt!
Man pynter jo heller ikke op med PVC rør, men flotte organiske grene fra haven er derimod en skide god idé.
Blomster til konfirmation
Den mest klassiske form for bordpynt er jo blomsterne, og de bringer også elegance og liv til bordet, som man ikke kan finde noget andet sted, så de er helt sikkert et must.
Det er vigtigt at huske, at en blomsterdekoration aldrig må være så høj, at gæsterne ikke kan se hen over den, og så må den heller ikke brede sig så meget, at den ødelægger borddækningen.
5 blomster der passer godt til konfirmationen
- Roser
Kærlighedens blomst er en af de mest klassiske blomster i en flot blomster dekoration til festbordet og også én af de letteste at skaffe i et utal af farver.
Rosen er meget let at bruge og er som regel meget taknemmelig af sig. Husk at alle blomster du bruger i enten en dekoration på oasis eller i vaser skal skæres med et langt og flot tværsnit, og så skal de i det varmeste vand, du kan få ud af vandhanen. Dette gælder ikke kun roserne, men de vil især også nyde godt af det.
- Liljer
Super flotte liljer er perfekte til et konfirmationsbord! De kan blandt andet bruges i dekorationer, men er man mere til den simple form, så put dem i nogle klare og enkle vaser. Det er super flot at se på, og så er det en af de letteste måder at shine bordet op på.
Husk at købe liljer, der netop er begyndt at åbne sig eller allerede er åbne. Det kan nemlig tage op til en uge for afskårne liljer at åbne sig! Og husk at fjerne støvdragerne i blomsten, hvis i bruger stofdug, ellers kan det være meget svært at få den faldne støv af dugen igen.
- Orkidéer
Nu kan det godt være, at I tænker, at orkidéer ikke lige er dem, man som regel ser flest af på et festbord, men det er en hypermoderne måde at få blomster på bordet på en lidt anderledes måde, end man måske er vant til at se.
Det er vigtigt, at man ikke vælger de største orkidéer, man kan få fingrene i. Prøv derimod at finde mini modellen. De kommer tit i små fine glas og ser super søde ud for sig selv, i lange rækker midt på bordet, eller i små grupperinger. Prøv at finde et par forskellige farver der komplimenterer hinanden godt, så det ikke bliver alt for ensformigt.
- Gerbera
Min absolutte yndlingsblomst! Jeg er helt vild med de stærke farver, den findes i, og så den helt rene form uden grønne blade eller torne over det hele!
Den er fantastisk til vaser, men kan godt være lidt besværlig at lave flotte lange tværsnit på, da den er hul i midten og tit knækker, når man når halvvejs igennem med kniven. Men når man har prøvet sig nok frem, så når man som oftest frem til en metode, der virker.
Her gælder det samme som ved orkidéerne omkring farvevalg. Find nogle farver der komplimenterer hinanden, så de ikke ser for kedelige ud i vaserne eller i dekorationerne.
- Tulipaner
En super flot blomst, der passer perfekt til konfirmations årstiden, skal man ikke lede længe efter, hvis man synes, at tulipaner er det, der skal på festbordet.
Tulipaner fungerer ikke særlig godt i dekorationer på grund af blomstens opbygning. Blomsten har lidt en tendens til at falde lidt fra hinanden, da man snitter blomsterne så korte til dekorationer.
Til gengæld er den super flot i vase eller i bundet buketter. Bare husk at blande den sammen med lidt andre ting hvis de skal i vase, så den bliver lidt mere spændende at kigge på.
Alternativ bordpynt til konfirmation
Bordpynten behøver ikke at gå efter de klassiske regler. Prøv at tænke lidt ud af boksen, for det er kontrasterne, der virkelig laver et lækkert bord, som er værd at kigge på
Jeg elsker at finde på nye og anderledes måder at tænke bordpynt på, og hvis jeg ikke selv kan finde på en virkelig god idé, så går jeg gerne på jagt efter inspiration på nettet.
Hvis I synes, at jeres festbord gerne må huskes og kopieres af imponerede gæster fremover, så er det jo igen kun fantasien, der sætter grænser for fantastiske påfund.
Men skulle I alligevel have lidt problemer med at få den i gang, så har jeg samlet nogle af mine favoritter til alternative pyntegenstande på bordet, herunder.
4 alternative pyntegenstande du kan bruge til konfirmationsbordet
Bordnummer
Er konfirmationsfesten delt op ved flere borde, og er der lavet en bordplan over, hvem der sidder hvor? Så er det en super god idé med bordnumre. De er både super praktiske, og hvis man gør noget ud af dem, så er det en god måde at få pyntet bordet lidt ekstra op på.
Bordnumre skal faktisk være forholdsvis store, og derfor kan man jo lige så godt inkorporere dem med resten af pynten, så de ikke falder udenfor, men stadig hjælper gæsterne hurtigere til deres pladser.
Har I for eksempel et natur tema til festen, så lav bordnumrene af træ, eller er fodbold temaet, så brug en fodbold til formålet. Synes i, at det fylder for meget, så lav den af karton eller print den direkte ud.
Pompom’er
Pompom’er er piget, ja, men også en del af min personlige top 2 af yndlingsting at pynte op med. Og så er de er dødsimple at lave, hvis man ikke har for groft et tag på dem!
De giver klart den bedste effekt, hvis de laves i forskellige størrelser og sættes i små grupper på bordet, og har man ikke det store blomsterbudget, så kan et par velplacerede pompom’er sagtens være alternativet til en billigere bordpynt.
Er man dog totalt sindssyg ligesom mig, og har man mange penge på blomsterbudgettet, så kan man faktisk også lave disse skønheder af blomster. Blomsterpompom’er! De ser totalt fantastiske ud, og bringer også blomster dekorationen op til dato med et super moderne twist.
[color-box color=”blue”]Herunder kan du downloade mine instruktioner til at lave dine egne pompom’er.
Lav dine egne pompom’er – Download instruktioner[/color-box]
Natur
Naturen er et meget hot tema at bruge i sin festpynt, og der er så meget, man kan gøre med det! Min idé her er bordkort af blade og grene. ”Kan man det?” – ja, det kan man helt vildt godt!
Jeg har, til et bordkort, bare fundet to nogenlunde lige lange og lige pinde, bundet dem sammen med jutesnor i hver ende og smækket et tørret blad i midten med navnet på den heldige og voila! Et bordkort man husker, og som ikke belaster naturen, da alle materialerne er fundet som ”nedfaldsfrugt” i haven. Meget enkelt, og alligevel meget mindeværdigt.
Bruger I denne idé, så kan det jo være en god ide at køre bordnumrene i samme stil, bare større – større blade, større grene, større tusch.
Konfetti/Spreads
Konfetti/spreads er nok ikke så meget nytænkning eller alternativt, men det er en super god idé, da det kan være meget billigt, og samtidig en virkelig god måde at få hele bordet til at hænge sammen på en god måde.
Rosenblade
De er meget klassiske og meget elegante – specielt hvis man bruger ægte rosenblade. Men de falske fungerer også fint.
Lad være med at placere dem for meget. Lad dem ligesom selv finde deres plads på bordet, når I strør dem ud. Så ser det pænest og mest naturligt ud, og så kan man lige rette til der, hvor man synes, at de ligger helt forkert.
Et twist på hele rosenbladpynten kunne være at bytte dem ud med rigtige blade i stedet for, for eksempel med yndige birkeblade eller ny udsprungne bøgeblade. Bare husk at bladene ikke må være for store! Det ville for eksempel se virkelig dumt ud med kastanje blade over det hele.
Sten
Pynt for eksempel op med små plastiksten, der ligner krystaller eller diamanter. Man kan få dem i alle farver, og de giver et virkelig flot spil henover bordet.
Prøv at bruge dem sammen med rosenblade, da det giver et meget flot og elegant udtryk, og det kommer næsten til at ligne dugdråber, der ligger i rosenbladene.
Skal vi følge naturtemaet, så byt plastikken ud med små yndige sten. Tag for eksempel til stranden og find nogle, men sørg for at vaske dem godt, så der ikke kommer alt for meget sand med alle vegne. Det bedste resultat opnås faktisk, hvis alle stenene er cirka samme størrelse.
Papirkonfetti
Papir konfetti er nok en ting, jeg aldrig nogensinde kommer til at pynte mit festbord med. Det bliver tit alt for fladt (todimensionelt) og billigt at se på. Men skal I bruge det, så sørg for at i mikser det sammen med en anden form for spread over bordet, så øjet får noget at kigge på, der er mere tredimensionelt.
En sidste bemærkning
Jeg håber, at I kan bruge min lille guide til noget. Om ikke andet så i hvert fald til noget inspiration der kan sætte lidt ekstra fut på pynten til jeres konfirmation.
Og nu hvor vi er kommet igennem alle punkterne, så er det ret vigtigt lige at nævne, at det generelt er en virkelig dårlig idé at bruge alle idéerne på én gang! Find nogle få godt udvalgte, der passer til jeres fest. Så får I det bedste resultat.
Knus,
Louise