Legendariske danske forsvarsspillere: Nøglefigurer i fodboldhistorien

Vi samler anmeldelser og tests, og baserer vores research på eksterne tests og fageksperter
Denne artikel indeholder annoncer.Læs mere her.

Danmark er en bemærkelsesværdig kraft i europæisk fodbold, og har haft nogle af verdens bedste spillere i deres rækker gennem årene. Efter at have vundet den olympiske guldmedalje i herrefodbold i 1906, måtte skandinaverne vente 80 år på endnu en triumf, om end på en uventet måde.

Uden talismanen Michael Laudrup vandt danskerne Euro 92 og mindede verden om deres evner på trods af en relativt lille befolkning (ca. 5 millioner i 2021).

Dette blev efterfulgt af en sejr i FIFA Confederations Cup i 1995. De rød-hvide spillere er berømte for deres teknik og har vist sig frem ved alle større turneringer. Mange af de bedste danske fodboldspillere startede deres karriere i deres hjemland i de bedste fodboldklubber i Danmark og byggede derefter en anstændig karriere i udlandet. Men hvem er de mest berømte tidligere og nuværende danske forsvarsspillere?

Lad os finde ud af det!

Morten Olsen

Olsen betragtes som den vigtigste spiller i dansk fodbolds historie. Morten Olsen var anfører for det danske landshold i 50 kampe i 1980’erne og repræsenterede Danmark ved EM i 1984, VM i 1986 og EM i 1988. Han startede sin internationale karriere på landsholdet som højre wing, men endte med at blive point guard ligesom Beckenbauer på det tidspunkt.

Efter at have afsluttet sin karriere blev han cheftræner for det danske landshold fra 2000 til 2015. Olsen er en af kun to mænd i dansk fodbold, der har spillet og ledet 100 landskampe for landsholdet. Som en konstant følgesvend til klub og land bør Olsen være på enhver liste over de største danske spillere gennem tiderne på grund af hans lange levetid, både som spiller og som træner.Hans betydning strækker sig til området for spilunderholdning, hvor Morten Olsen støtter konceptet casino uden om rofus.

Olsen formåede at spille så mange kampe dels på grund af sin alsidighed; han kunne spille alt fra en position foran målmanden til en angriber position.

Preben Elkjær Larsen

Preben Elkjær Larsen, der betragtes som en af Danmarks største forsvarsspillere nogensinde, fik sin debut på det danske landshold i juni 1977, da han var 19 år gammel. Og det efter at have scoret 3 mål i lige så mange kampe for Danmarks U21-landshold. Elkjær spillede på det tidspunkt sin anden professionelle sæson og sin eneste sæson i Köln, Tyskland. Elkjær var kendt for sin beslutsomme og aggressive spillestil, gav aldrig en løs bold fra sig og plagede jævnligt angriberne.

Hans boldfærdigheder er undervurderede, da han ofte var adræt og overhalede sine modstandere. Elquieres højre fod var giftig, og han besad en enorm styrke og præcision. Nogle kaldte ham “Borgmesteren”, og han endte endda på anden- og tredjepladsen i Ballon d’Or-nomineringerne i 1984 og 1985. En sand legende.

Martin Braithwaite

En anden nøglespiller i den danske trup til EM 2020 var Martin Braithwaite, som er født i Esbjerg og startede sin karriere i sin hjemstavns klub. Han spillede en sæson for dem i anden division, efter at de var rykket ned, før han spillede alle deres superligakampe i deres første sæson.

Efter at have forladt Esbjerg blev Brathwaite hentet til franske Toulouse. Derefter skiftede han til den engelske klub Middlesbrough, som spillede i Championships.

Mens han var i Middlesbrough, var Braithwaite udlejet til Bordeaux i 2017/18-sæsonen. Året efter skiftede han til den spanske klub Leganes på midlertidig basis, før han skiftede permanent.

Braithwaite skiftede overraskende til Barcelona i 2020, hvor han spillede over 40 kampe for det catalanske hold. Han fik flere optrædener for Danmark ved UEFA EURO 2020 og scorede et mål i 4-0-sejren over Wales.

Brian Laudrup

At være bror til den legendariske Michael er allerede værdigt, men Brian har bestemt fået et ry som en fantastisk spiller i sin egen ret. Han fik sin A-landsholdsdebut i november 1987, da han var 18 år gammel.

På det tidspunkt var han i gang med sin anden professionelle sæson i Brøndby. Han var med i den foreløbige EM-88-trup, men brækkede kravebenet, inden den endelige trup blev offentliggjort, og gik derfor glip af kampen.

Brian Laudrup var hurtigere end sin bror, men med lignende evner til at bære bolden, og han var også kendt som en uselvisk defensiv fløjspiller, der elskede at score mål. Hans vision er undervurderet, og hans beskedne hæle er særligt effektive. Efter at have opnået Euro 92-triumfen uden sin bror, sikrede Brian sin egen arv. Han scorede også vigtige mål ved store turneringer og beviste sin alsidighed ved mange lejligheder.

Hans brors skygge strakte sig uforholdsmæssigt langt, og Brian kæmpede for at undgå den ved nogle højt profilerede lejligheder, især i en dansk landsholdstrøje. Mens Mikaels karriere tog en næsten udelukkende glitrende rute gennem Rom, Torino, Barcelona, Madrid og Amsterdam, snoede Brian sig ud af turistfælderne i München, Firenze, Milano og Amsterdam for også at dykke ned i de mere jordnære omgivelser i Jordingen og Govan-kvartererne. Krefeld og Glasgow, hvor han uden tvivl viste sin bedste klubfodbold.

I den henseende havde Brian meget til fælles med en anden stor dansk boldkunstner, Preben Elkiar , hvis talentfulde karriere ikke altid var slave af oplagte transfers, men i stedet fulgte sit instinkt i at vælge, hvor han ville føle sig hjemme, og hvor han ville føle sig hjemme.

En personlig tilfredsstillelse, der bidrog til noget af det bedste fodbold i deres karrierer. Til gengæld kan Michael have været tiltrukket af Juventus, Barcelona og Real Madrid på grund af en følelse af forpligtelse over for en karriere, hvor intet mindre end perfektion blev forventet. Til sammenligning ser nogle uretfærdigt Bryans tid i Rangers som spild af hans talent, ligesom Elkjaers tid i Lokeren var det.

Dennis Rommedahl

Dennis Rommedahl er et navn, som Premier League-fans kender godt. Fløjspilleren startede sin karriere i den danske Superliga for Ljungby, inden han tilbragte otte år hos PSV Eindhoven i Holland.

Rommedahl vandt fire Eredivisie-titler med PSV og spillede over 200 gange for holdet i alle turneringer. Mens han var i PSV, tilbragte han også sæsonen 1997/1998 på lån hos RKC Waalwijk.

I 2004 flyttede Rommedahl på den anden side af Nordsøen for at spille i Premier League for Charlton Athletic. Danskeren tilbragte tre sæsoner i det sydlige London, før han forlod klubben, da The Addicks rykkede ned i 2007.

Rommedahl vendte tilbage til Holland efter at have forladt Charlton og tilbragte tre år i Ajax. I løbet af sin tid i Amsterdam vandt kantspilleren KNVB Cup i sin sidste sæson, inden han skiftede til Olympiakos og vendte tilbage til sit hjemland for at tilbringe to sæsoner i Brøndby. Efter at have forladt Brøndby flyttede forsvarsspilleren tilbage til Holland for at spille for RKC Waalwijk. Men på grund af skader spillede han aldrig i den anden periode.

Rommedal har spillet regelmæssigt for Danmark i hele sin karriere. Han scorede 20 mål i 126 kampe for landsholdet og spillede for sit land ved VM i 2002 og UEFA EURO 2012.

Simon Kjær

Simon Kjær er anfører for det danske fodboldlandshold og er blevet et ikon i sit hjemland. Tidligt i sin karriere tilbragte han en sæson i Superligaen for Mytjylland, før han begav sig ud på et fodboldeventyr i hele Europa.

Kjær kom først til den italienske klub Palermo, før han flyttede til Tyskland for at spille for Wolfsburg. Mellem sine to sæsoner som Wolfsburgs vigtigste spiller tilbragte han en sæson på lån i Roma.

Midtbanespilleren, der blev forsvarsspiller, spillede derefter for Lille i Frankrig, den tyrkiske klub Fenerbahce og den spanske klub Sevilla, før han vendte tilbage til Italien. Han spillede en række kampe på lån for Atalanta samt AC Milan, før han endelig sluttede sig til klubben i 2020.

Efter skiftet til San Siro blev Kjær en integreret del af Milan-holdet. Han spillede også en afgørende rolle i Danmarks overraskende exit til semifinalen ved EM 2020, hvor de tabte til England i forlænget spilletid.

I 2021 var Kjær blandt de nominerede til Ballon d’Or. Han modtog også UEFA President’s Award for at hjælpe lægeholdet med at redde holdkammeraten Christian Eriksen, der kollapsede under Danmarks første UEFA EURO 2020-kamp mod Finland.

Han tilbragte det meste af sin tid som spiller på midtbanen, før han blev centerforsvarer. Kjær har spillet over 100 gange for det danske landshold. Sideløbende med EURO 2020 spillede han for sit land ved VM i Rusland i 2018, hvor han også var anfører.

Thomas Helweg

Den mest fremragende periode i hans karriere var de fem år, han tilbragte i AC Milan, med hvem han vandt Serie A-mesterskabet i 1999 og UEFA Champions League-turneringen i 2003. Han blev kåret til årets danske spiller i 1994. Han spillede ved EM i 1996, 2000 og 2004 samt ved VM i FIFA i 1998 og 2002. Han har også spillet for Udinese, Inter Milan, Norwich City og Borussia Mönchengladbach.

Jonny Hansen

Jonny Hansen spillede især seks år for Bayern München, hvor han vandt tre europamesterskaber og tre bundesligatitler. Han blev kåret til årets danske spiller i 1967. Han spillede også for den lokale topdivisionsklub Vejle Boldklub og Nürnberg. Han spillede kun 45 kampe for Danmark, fordi Danmark ikke udtog professionelle fodboldspillere.

Daniel Agger

På et tidspunkt var Daniel Agger en af verdens bedste forsvarsspillere. Desværre har han været skadet alt for ofte i løbet af sin karriere. På trods af det er han stadig en populær figur blandt Liverpools fans.

Agger spillede en vigtig rolle på det hold, der vandt det danske Superliga-mesterskab i 2004/05-sæsonen, men blev skadet i den efterfølgende sæson. Forsvarsspilleren kom til Premier League-giganterne Liverpool i januar 2006, hvor han tilbragte otte år.

Selvom Aggers karriere på Merseyside blev afkortet på grund af forskellige skader, blev han altid betragtet som en af klubbens bedste midterforsvarere i sin tid der. Ud over sin defensive dygtighed var Agger kendt for sine tekniske evner og brutale skud på mål.

Agger havde en sjælden, stort set skadesfri sæson i 2011/12 og dannede kortvarigt det meget roste makkerskab i midterforsvaret med Martin Skrtel, som holdt Liverpool-legenden Jamie Carragher på sidelinjen for første gang i hans 15-årige karriere. Agger har siden cementeret sin plads som en af klubbens bedste midterforsvarere og lagt sine skadesproblemer bag sig. Selvom han erstattede Carragher som Liverpools viceanfører i sæsonen 2013-14.

Aggers aktier i Liverpool faldt gradvist under Brendan Rodgers’ tid som træner. Selvom Agger angiveligt afviste klubber som Barcelona og Manchester City for at forblive loyal over for Liverpool, indvilligede han til sidst i at vende tilbage til sin barndomsklub Brøndby den 30. august 2014. Hvis du ikke er fra Danmark og har hørt om en tidligere Brøndby-spiller, som du vidste spillede for Brøndby, er det sandsynligvis Daniel Agger. Danskeren tilbragte 10 år i klubben, hvoraf de to blev brugt på seniorholdet.
I løbet af sin karriere spillede Agger over 70 gange for det danske landshold og var anfører for landsholdet ved UEFA EURO 2012.

Jan Heinze

Jan Heinze spillede for PSV Eindhoven, der vandt Europa Cuppen i 1988. Han startede i Kastrup Boldklub og spillede også for Bayer Jurdingen og Bayer Leverkusen i Bundesligaen. Han spillede 86 kampe for Danmark mellem 1987 og 2002, men gik glip af EM i 1992 på grund af en skade. Danmark vandt sit første store trofæ. Han var anfører de sidste to år på landsholdet.

Thomas Delaney

Thomas Delaney er et populært navn i København (medmindre man er Brøndby-fan). Midtbanespilleren tilbragte sin karriere på hovedstadens ungdomshold, før han blev en nøglespiller på Københavns seniorhold.

Delaney var en del af den københavnske æra, hvor de dominerede dansk fodbold. Han bidrog til fem danske Superliga-titler, selvom han skiftede til Werder midtvejs i 2016/17-sæsonen, som han vandt en medalje for.

Efter en succesfuld start på sin karriere i den danske hovedstad rejste forsvarsspilleren syd for grænsen. Han tilbragte halvanden sæson i Bremen, før Borussia Dortmund hentede ham for omkring 20 millioner euro. Delaney spillede 30 gange for Dortmund i sin første sæson i klubben, og danskeren blev skiftet ind i den tyske pokalfinale i 2021.

Efter fire år i Borussia Dortmund skiftede Delaney til spanske Sevilla. Delaney er fast spiller på det danske landshold og har spillet mere end 60 gange for sit land. Han spillede for holdet ved UEFA EURO 2020 og scorede åbningsmålet i kvartfinalesejren over Tjekkiet.

Andreas Christensen

Andreas Christensen er blevet en nøglefigur i landsholdets midterforsvar. Efter at have tilbragt sin ungdomskarriere hos Skjold Birkeröde og Brøndby kom han til Chelseas ungdomshold i 2012.

Meget af Christensens tidlige udvikling på professionelt niveau kom i Tyskland, hvor han tilbragte to sæsoner på lån hos Borussia Mönchengladbach. Her spillede han over 60 Bundesliga-kampe og blev kåret til årets spiller i 2015/16-sæsonen.
Siden da har Christensen optrådt flere gange for Chelsea. I sæsonen 2017/18 spillede han 40 gange i alle turneringer og blev skiftet ind i første halvleg af Champions League-finalen i 2021. Thomas Tuchels hold vandt den kamp 1-0 over Manchester City og vandt dermed deres anden europæiske titel.

Christensen spillede alle seks kampe for Danmark ved UEFA EURO 2020 og scorede et mål i 4-1-sejren over Rusland, som sikrede det danske landshold en playoff-billet i turneringen.

Konklusion

Dansk fodbold er på vej frem, men arven er lige så stærk.
I betragtning af fodboldens popularitet i Danmark er det ingen overraskelse, at landet har produceret så mange berømte spillere gennem årene. Denne liste har berørt de mest bemærkelsesværdige; der er masser af store forsvarsspillere fra fortiden og nuværende stjerner, som også fortjener at blive nævnt.

Den nuværende gruppe af danske spillere vil forsøge at bygge videre på deres nylige succes i de kommende år, og vi vil se mange forsvarsspillere fra denne generation blive stjerner. Du kan også være sikker på, at heltene fra artiklen har inspireret den næste generation af danskere til at følge i deres fodspor.

 

Posted in Blog | Kommentarer lukket til Legendariske danske forsvarsspillere: Nøglefigurer i fodboldhistorien

Comments are closed.